Arkadaşlar şöyle bir çalışma yapma gereği duydum. Malum takımlarımız Avrupa Arenasına çıktığı zaman ne kadar başarılı oldukları! herkesin malumu....
Yeni bir Yıla başlayacak olmamıza az bir zaman kaldı ve İyiden iyiye Spor Medyasında konuşulan konu Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim'in Devre arasında Yabancı Sınırlamasıyla ilgili bir karara varmasını bekliyoruz... Hocamız Takımımızın başındayken Yabancı Sınırlamasının Anlamsızlığından dem vurmuştu...
(Bende yabancı sınırlaması serbest olmasa dahi Örn: 8 Yabancı ile sözleşme hakkım varsa bunların tamamını oynatabilmeliyim bu sezon olduğu gibi 5+3 olmamalı ya da 6+2+2 bunlar çok saçma ve Türk Futbolcuların halleri ortada...)
Üst Düzey UEFA Liglerinin Yabancı Sınırlamaları
UEFA üyesi ülke liglerinden Almanya, Avusturya, Belçika, Galler, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İskoçya, Kuzey İrlanda, Polonya, Portekiz ve Sırbistan'da yabancı futbolculara yönelik sınırlama kuralları bulunmamaktadır.
Bulgaristan, Danimarka, Fransa, İspanya, İsviçre, İtalya ve Yunanistan liglerinde Avrupa Birliği üye ülkesi vatandaşı futbolcular yerli statüsünde oynamaktadır.
Jean-Marc Bosman belki büyük bir futbolcu değildi ama hiçbir oyuncunun, Avrupa futboluna daha büyük bir etkisi olmadı. Bosman'ın, istediği takıma transfer olmak için açtığı dava, 1995'te sonuçlandığında, avrupa futbolu da sonsuza kadar değişiyordu.
Avrupa Adalet Divanı, Bosman'ın da tıpkı işçiler gibi Avrupa Birliği'ne üye ülkeler de serbestçe dolaşabileceğine hükmetti. Böylece Avrupa Birliği içinde yabancı futbolcu kavramı ortadan kalkmış oldu.
Bosman davası, sadece yabancı sınırlamasını kaldırmadı, sözleşmesi biten oyuncuların bonservis bedelsiz takımlarından ayrılmasının da önünü açtı. O günden sonra Avrupa futbol coğrafyasında köklü değişiklikler yaşandı. İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa ligleri yabancı oyuncu akınına uğradı. Maddi gücü yüksek kulüpler, hiçbir sınırlama olmaksızın kapılarını Avrupalı oyunculara açtı; güçlerine güç kattı.
İNGİLTERE'DE "EVDE YETİŞMİŞ OYUNCU" KURALI
Peki Bosman kuralları ışığında, Avrupa'nın 5 büyük liginde nasıl bir yabancı futbolcu kuralı uygulanıyor. Yabancıların giderek Ada futboluna hakim olması üzerine, Premier Lig 2010-11 sezonundan itibaren "Evde yetişmiş oyuncu" kuralını yürürlüğe soktu.
Bu kurala göre kulüpler kadrolarında, kendileri yetiştirmedikleri, 21 yaşından büyük 17'den fazla oyuncu bulunduramıyor. Premier Lig Yönetimi bu kuralla, genç İngiliz futbolcuların önünü açmak istiyor. Yine de bu durum, Chelsea ve Manchester city gibi bazı kulüplerin, sahaya zaman zaman 11 yabancı oyuncuyla çıkmasının önüne geçemiyor. Avrupa Birliği vatandaşı olmayan yabancı futbolcular için de herhangi bir sınırlama yok. Ancak bu oyuncuların, ligde forma giymek için bazı özel şartlara bağlanan çalışma iznini almaları gerekiyor.
LA LIGA'DA EN FAZLA 3 AB DIŞI YABANCI OYUNCU
La Liga'da da Avrupa Birliği vatandaşı futbolcular için herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Kulüplerin sezon başında belirlediği 25 kişilik çekirdek kadroda, Avrupa Birliği dışından en fazla 3 oyuncu bulundurmasına izin veriliyor. Bununla birlikte Türkiye'nin de dahil olduğu Ekonomik İşbirliği Anlaşmasına imza atan ülkelerin oyuncuları için de Avrupa Birliği statüsü uygulanıyor. Yani Arda Turan, La Liga'da yabancı oyuncu olarak kabul edilmiyor. Çoğu Brezilya veya Portekiz'den gelen yabancı oyuncuların, yerli statüsü kazanması da çok zor değil. La Liga'da 5 yıl forma giyen oyunculara İspanyol vatandaşlığı veriliyor.
ALMANYA'DA ÖZKAYNAKLARA DÖNÜŞ VAR!
Bundesliga'da ise yabancı oyuncu konusunda hiçbir kısıtlama bulunmuyor. Bununla birlikte Alman ekipleri, 2000'li yılların başından bu yana özkaynaklarına yönelmiş durumda. Öyle ki; Bundesliga'da forma giyen oyuncuların neredeyse yarısı kulüplerinin altyapısından yetişmiş genç futbolcular.
FRANSA VE İTALYA'DA DA AB DIŞINA KOTA VAR
Fransa'da da durum benzer. Avrupa Birliği vatandaşı oyuncuları yabancı olarak kabul etmeyen Fransa Futbol Federasyonu, ilk 11'de birlik dışından en fazla 3 oyuncunun oynatılmasına izin veriyor. Ancak eski Fransız sömürgelerinden gelen oyuncular ve ekonomik işbirliği anlaşmasına imza atan ülkelerin oyuncuları da yabancı olarak kabul edilmiyor.
Geçmişin görkemli günlerini arayan İtalya'da da Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin oyuncuları için herhangi bir kısıtlama yok. Ancak kulüpler bir sezonda, Avrupa Birliği dışından en fazla 2 oyuncuyu kadrolarına katabiliyor.
Ve sizlere Son 2 Yılın Şampiyonlar Ligi Finalist Takımlarının İlk 11 lerini veriyorum.
Real Madrid - Atletico Madrid
Casillas - Courtouis
Carvajal - Godin
Coentrao - F.Luis
Varane - Miranda
Ramos - Juanfran
Di Maria - Arda
İllara - Gabi
Bale - Koke
İsco - Tiago
Modric - Adrian
Ronaldo - David Villa
RM= 6 Yabancı
Atlm=5 Yabancı
Dortmund- Münih
Weidenfeller - Neuer
Piszcek - Lahm
Subotic - Boateng
Hummels - Dante
Schmalzer - Alaba
İlkay - Swchangsteiger
Bender - Martinez
Blasckowski - Robben
Reus - Müller
Groueßkroutz- Ribery
Lewandowski - Mandzukic
Dortmund=4 Yabancı (Polonya ve Türk Asıllı olanlar hariç)
Münih=6 Yabancı (Polonya Asıllılar hariç)
Son olarak Xavi ile yapılan Röportaj
Son olarak sence yabancı futbolcu transferleri kulüp akademisinden yetişen yetenekli oyuncuların önünü kesiyor mu?
- “Hayır, öyle düşünmüyorum. Bence her zaman rekabetçi futbolcu başarılı futbolcudur. Eskiden diğer liglerde oynayan birçok oyuncu şu an bizim ligde forma giyiyor. Ortaya koydukları performanslarıyla şu an birçoğu milli takımlara davet alıyor. Tüm bunları rekabetçi ortamda sergiledikleri performans sayesinde kazandılar.”
Kaynak: BBC Sport
Wikipedia - Ntv Spor - Yarı Saha