e
sv

İnsülin Direnci’ne Dikkat!

44 okunma — 28 Nisan 2025 16:14

İnsülin Direnci Nedir

İnsülin direnci ÇAĞIN VEBASI’dır. Karaciğer yağlanması, şeker hastalığı, hipertansiyon, gut krizleri, kalp krizi, beyin felçleri, Alzheimer, damarsal bunamalar, obezite ve kanserlere kadar gidebilen muazzam ve çürütücü bir tren yolculuğunun lokomotifi ve ilk adımıdır. Bu nedenle mümkün olduğu kadar erken dönemde tanımlayıp doğru yönetilmesi gereken tehlikeli bir sağlık sorunudur.

İnsülin direnci, genellikle tip 2 diyabetin öncüsü olarak kabul edilmektedir. Zamanla, pankreasın fazla insülin üretmesi, hücrelerdeki insülin duyarlılığını iyileştirmez; bunun yerine, kan şekerinin kontrolsüz bir şekilde yükselmesine yol açar. Bu noktada, vücut artık insülini yeterince kullanamadığı için, tip 2 diyabet durumu ortaya çıkabilir.

İnsülin Direnci’nin Sebebi Nedir?

İnsülin direnci, birden fazla faktörün birleşimiyle ortaya çıkar. Bu faktörler genetik, çevresel, hormonal ve yaşam tarzı ile ilişkilidir. İnsülin direncinin gelişmesinde etkili olan başlıca nedenler şunlardır:

– Genetik Yatkınlık
– Aşırı Kilo ve Obezite
– Fiziksel Hareketsizlik
– Sağlıksız Beslenme Alışkanlıkları
– Stres ve Hormonlar
– Uyku Eksikliği

Eğer aşağıdaki “12 MADDEDEN 2 VEYA 3’Ü” sizde de varsa lütfen ihmal etmeyip en kısa zamanda bir “İNSÜLİN DİRENCİ TESTİ” yaptırın.

İnsülin Direnci Belirtileri

1- Sık sık açlık ve tatlı krizi yaşamak.
2- Hızlı ve çabuk yiyip çiğnemeden yutmak.
3- Yemeye başlayınca kolay kolay doymamak.
4- Yemek sonrası kafa karışıklığı, halsiz düşüp uyuklamak.
5- Sık acıkmak. Özellikle “Yemeğin üstüne mutlaka tatlı da isterim” diye tutturmak.
6- Aç kalınca öfke kontrolünü kaçırmak.
7- Göbek çevresi 88 (kadın) veya 100 (erkek) santimetreden fazla olmak.
8- Karaciğerin yağlı olması.
9- Safra kesesinde çamur veya taş bulunması.
10- Trigliseriti yüksek, iyi kolesterolü düşük, ürik asidi yüksek olmak.
11- Ciltte koyu renkli ve kabarık lekeler (akantozis nigrikans) görülebilir. Bu lekeler genellikle boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde ortaya çıkar.
12- Kan Şekeri yüksekliği. İnsülin direnci, zamanla kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir. Bu durum, prediyabet (diyabet öncesi dönem) veya tip 2 diyabetin habercisi olabilir.

Nasıl Mücadele Etmeliyiz

Genel kanaatin aksine insülin direnci ile mücadelede bir numaralı ilaç beslenme değişikliği veya diyet değil, düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz’dir. Daha da önemlisi başarılı bir insülin direnci savaşı yürütmek istiyorsanız sadece aktivitenizi arttırmakla da yetinmemelisiniz. Egzersizi bir yaşam stili haline getirmelisiniz.

Çözüm: Egzersiz

Yapılan bir araştırma net olarak gösterdi. Eğer ‘sıfır egzersiz’ yapan biriyseniz haftada sadece 90 dakika egzersiz yapmaya başladığınızda insülin direnci nedeni ile ölme riskinizi yüzde 14 azaltabilirsiniz. Bunun yanında her gece 7-9 saat uyumaya özen gösterin. Stresten kaçının ve kilo kontrolünüze dikkat edin.

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.